Om valpar

Funderar du på att skaffa en valp?
Då finns det vissa saker som du bör ta ställning till innan du köper den.
 
Har du tid och möjlighet att ta hem en liten valp?

Alla hundar ska ha en uppfostran och lära sig lyda de grundläggande kommandona.

Det spelar inte någon roll hur stor eller liten hund du tänker skaffa: Alla hundar behöver lära sig vanligt "hundvett" och det är din tid att träna, din kunskap, din vilja och envishet som formar valpen! Valpens uppfostran är viktig för att man ska få ett trevligt hundägande och en valpkurs är att rekommendera så att ni båda får en bra start tillsammans.

Har du något särskilt ändamål med ditt hundköp?

Vill du tävla i lydnad eller någon annan gren inom hundsporten, Vill du gå på utställning.

Vill du utbilda din hund till tjänstehund av något slag eller är hunden tänkt som ytterligare en familjemedlem som ska följa med på promenader i skog och mark, men som inte får vara för krävande i övrigt?
 
Vad vet du om rasen?
När du har bestämt dig för vilken ras du vill ha, ta reda på så mycket som möjligt om rasens egenskaper, eventuella sjukdoms frekvens och skötsel med mera innan du tar kontakt med olika uppfödare.
 

Hur ser jag om valpen har långt eller kort hår?
Korthårig hund har en dubbelpäls av medellängd. Den yttre pälsen bör vara så tät som möjligt,
håret skall vara rakt och kraftigt och ligga tätt intill kroppen
.

Lång och Korthårig Valp

Långhårig hund har en dubbelpäls med tjock under ull och den yttre pälsen är så tät som möjligt med långa täckhår av kraftig till silkig kvalité, pälsen får vara rak eller vågig.
 

Vad säger uppfödaren?
När du är hos uppfödaren be att få se tiken samt fråga efter såväl hennes och faderns meriter.

För oavsett vad du är intresserad av så har valpens bakgrund dvs. föräldrarnas meriter en stor betydelse, även om en del av dessa kanske är inlärda och inte ärvs.

Be att uppfödaren berättar lite om tidigare kullar. Fråga om föräldrarnas och deras syskons status på höftleder och armbågar och du tänk på att valparna skall vara välnärda, absolut inte magra, se friska och pigga ut, samt ha lätt att ta kontakt med människor.
 
Lycka till med din nya vän!

Har du några mer frågor gällande valpar, kontakta
VSHK på info@vshk.se!